Breuklijnen in de familie

De impact van ruzie, vervreemding en verbroken banden

Familierelaties/ vervreemding / conflicthantering

De impact van ruzie, vervreemding en verbroken banden.





Onderwerp: conflicthantering, Ouder-kindrelatie, Familie, Psychologie

Onderwerp: Vervreemding, Familierelaties, Relaties en gezin, Psychologie, Sociale wetenschappen, Psychologie van het huwelijk



Breuklijnen in de familie

De impact van ruzie, vervreemding en verbroken banden

Auteur: Karl Pillemer

Breuklijnen komen in bijna alle families voor. Ingrijpende gebeurtenissen, sterke meningsverschillen of misverstanden kunnen ertoe leiden dat ouders, kinderen en andere familieleden steeds verder van elkaar af komen te staan of de banden helemaal verbreken. Met verdriet en verwoesting tot gevolg.

Vervreemding in de familie is een groot taboe omdat mensen zich schamen dat ze het niet hebben kunnen voorkomen. Karl Pillemer deed er uitgebreid onderzoek naar en schreef een unieke gids voor herkenning en herstel van families die door vervreemding zijn verscheurd. De vele aangrijpende verhalen laten ons zien dat we niet de enigen zijn die ermee te maken hebben.

Breuklijnen in de familie toont hoe heling mogelijk is door middel van duidelijke stappen die je direct kunt toepassen. Hoe kun je pijn uit het verleden overwinnen om een nieuwe toekomst met een familielid op te bouwen? Pillemer combineert ervaringsverhalen, wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen en praktische hulpmiddelen om mensen te helpen de weg naar verzoening te vinden.


Over de auteur

Dr. Karl Pillemer,  is een internationaal erkende familiesocioloog en gerontoloog. Hij is hoogleraar aan de Cornell University en Weill Cornell Medical College.

karlpillemer.com

(Door op de blauwe onderlijnde woorden te klikken op deze webpagina's komt u op relevante externe pagina voor verdere info)

(Door op de grijze onderlijnde woorden te klikken op deze webpagina's komt u op relevante interne pagina voor verdere info)

Inhoudsopgave Breuklijnen in de familie. De Impact van ruzie, vervreemding en verbroken banden:

INLEIDING 

DEEL I – HET LANDSCHAP VAN VERVREEMDING 29

1. JE BENT NIET DE ENIGE 31

2. ROUTES NAAR VERVREEMDING

3. ‘DE PIJN GAAT NOOIT OVER’: LEVEN MET EEN BREUK

4. NEVENSCHADE

DEEL II – DE WEG NAAR VERZOENING

5. WAAROM VERZOENEN?

6. VULKANISCHE GEBEURTENISSEN 

7. LAAT HET VERLEDEN LOS 

8. VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN 

9. VERANDER JE VERWACHTINGEN 

10. GRENZEN STELLEN 

11. EEN LAATSTE KANS 269

DANKWOORD 

APPENDIX: OVER DE UITVOERING VAN DIT ONDERZOEK

NOTEN