Geen sprookje.
Dichtbundel over ouderverstoting
Dichtbundel over ouderverstoting
van Onna, Mirjam (2024)
Geen sprookje. Dichtbundel over ouderverstoting.
Nederland, Uitgeverij Boekengilde, ISBN: 9789464915044
Boek kan nog besteld worden via: https://www.geensprookje.nl/
Geen sprookje
‘geen sprookje’ is een aangrijpende autobiografische dichtbundel met gedichten over ouderverstoting. Met het schrijven van gedichten heeft de auteur op persoonlijke wijze vorm en inhoud gegeven aan dit schrijnende fenomeen. Dichten werd een manier om steeds een stukje van de chaos beet te pakken, te onderzoeken en om te zetten naar taal. Om het onbegrijpelijke te kunnen grijpen. De bundel is een bewogen reis langs ervaringen met jeugdhulpverlening, gemeentelijke instanties en onderwijs. Ook gaat het in op dromen en gevoelens van vervreemding in alledaagse situaties. Bovenal geeft het op intieme en kwetsbare wijze, woorden aan het grote gemis van een minderjarig kind.
Deze indringende hartenkreet van een moeder biedt waardevol materiaal voor studie, reflectie en dialoog binnen jeugdhulpverlening, gemeentelijke instanties, onderwijs, familierecht en voor scheidingsprofessionals. Het is van maatschappelijk belang dat de kennis over ouderverstoting toeneemt en het de aandacht krijgt die het verdient. Het richt vaak onherstelbare schade aan in de ouder-kindrelatie. Een breed scala aan problemen en zorgbehoefte komt hierachter vandaan. Jaarlijks hebben duizenden minderjarigen en ouders met deze harde realiteit te maken. Ondertussen is het fenomeen relatief onbekend en kunnen betrokken professionals en instanties nog zelden adequate hulp bieden. Verstoten ouders én grootouders belanden in een nachtmerrie en gaan veelal een eenzame en onbegrepen weg. Voor hen kan deze bundel een bron zijn van herkenning, steun en troost.
10 juli 2024
Wanneer je het contact met je minderjarige kind verliest, wat doe je dan? Hoe ben je dan? Wíe ben je dan?
Vanaf september 2024 is ‘Geen Sprookje’ verkrijgbaar. Mijn autobiografische dichtbundel die over een periode van zeven jaar is ontstaan. Centraal staat het contactverlies met mijn (toen) minderjarige dochter, die van de ene op de andere dag verdween uit mijn huis en uit mijn normale dagelijkse leven. Maar niet uit mijn hart en mijn zorg.
Ik had geen idee waarin ik terecht was gekomen en dacht dat het allemaal wel snel goed zou komen. Na al die jaren weet ik beter. Elke steen heb ik omgedraaid. De realiteit is dat je in een rookgordijn verdwijnt waar je niet meer uitkomt. Op mijn weg heb ik ontdekt dat duizenden ouders en minderjarige kinderen jaarlijks worstelen met hetzelfde lot en hun weg zoeken langs de vele (jeugd)hulpverleners, rechtspersonen en onderwijs. Veel -tot dan toe- normaal functionerende ouders gaan hier vroeg of laat aan kapot en ook bij deze kinderen komt er vaak een veelheid aan problematiek achter vandaan.
De band tussen een ouder en een kind heeft immers een essentiële betekenis en functie in het leven. De maatschappelijke relevantie is enorm. Maar hoe zit dat in onze samenleving? Welke bescherming krijgt dit?
Ik heb dus besloten om mijn gedichten, met de publicatie van ‘geen sprookje’, openbaar te maken. Bedoeld om de dialoog te starten, te voeden en verder op gang te houden. Voor de vele instanties en professionals die met dit thema te maken hebben. Van de leerkracht en de jeugdhulpverlener tot aan de familierechter die de ‘stem van het kind’ goed moet kunnen inschatten.
Daarnaast zal de bundel voor ouders (en grootouders) die met contactverlies te maken hebben veel herkenning geven en wellicht tot troost kunnen zijn. Ik vond het een verademing toen ik voor het eerst andere ouders sprak die het contact met hun minderjarige kind waren verloren. Je bent niet alleen.
Het hardcover boek telt ruim 65 gedichten en wordt ondersteund met fullcolour beeldmateriaal uit eigen archief. Het voorwoord is geschreven door Monique Meulemans, auteur van ‘Emotioneel gevangen’. Heb je belangstelling voor de bundel en/of voor het ondersteunen van dit initiatief, kijk voor meer informatie op www.geensprookje.nl
Mirjam van Onna
bron: https://www.hetverlorenkind.nl/geen-sprookje-autobiografische-dichtbundel-over-ouderverstoting/
(Door op de blauwe onderlijnde woorden te klikken op deze webpagina's komt u op relevante externe pagina voor verdere info)
(Door op de grijze onderlijnde woorden te klikken op deze webpagina's komt u op relevante interne pagina voor verdere info)